origins

The species

Въпреки че в света има над 60 вида кафе, зърната използвани за приготвяне на напитката, идват само от два вида: Coffea arabica, приблизително 75% и Coffea robusta, 25%.

Арабика

Въпреки името, този сорт кафе произхожда от Етиопия и представлява 75% от световното производство на кафе. В момента Бразилия е най-големият производител на кафе арабика в света, следвана от няколко други страни от Латинска Америка. Зърната имат типичен зелено-син и жълто-зелен цвят и удължена форма. По отношение на вкуса и аромата, Арабика произвежда ароматно, сладко и деликатно кафе и се характеризира с ниско съдържание на кофеин, между 0,8 и 1,5%.

Робуста

Както при сорта Арабика, растенията Робуста предпочитат екваториалните зони на планетата и произхождат от Централна Африка. В момента този сорт се отглежда предимно в тропически азиатски региони, по-специално Виетнам, както и тропически африкански региони и Бразилия. По-продуктивни, по- издръжливи и по-бързи за узряване, растенията Робуста произвеждат кръгли зърна, които са жълти или жълто-кафяви на цвят. В сравнение с Арабика, този сорт произвежда кафе, което е с по-плътно тяло, горчиво и има съдържание на кофеин, което варира между 1,7 и 3,5%.

РАСТЕНИЕТО

Растението кафе е вечнозелен храст, част от семейство Rubiaceae от рода Coffea, с лъскави, тъмнозелени, заострени листа и бели цветове, които имат интензивен аромат, напомнящ жасмин. Зелените плодове с форма на череша стават червени, когато напълно узреят. Във всяка костилка има две зърна, те са плоски от вътрешната страна, където се докосват зърната, разделени са с жлеб и имат изпъкнала външна част. В някои случаи, когато плодът расте в края на клонката, вътре в костилката се развива само едно кръгло зърно, наречено караколи.

РАЙОН НА ОТГЛЕЖДАНЕ НА КАФЕ

Основният район, където са развити кафеените плантации, е известен като „район на отглеждане на кафе“, който се намира между 30-ия паралел на юг и екватора. Тази част на планетата е най-идеалното място за отглеждане на деликатното кафеено растение, тъй като средната температура варира между 18 и 24°C, като по този начин се елиминират заплахите от замръзване или прекомерна топлина. Надморската височина е друг много важен фактор за отглеждането на растението. Сортът Арабика расте на надморска височина между 900 и 2000 метра, сортът Ямайка Blue Mountain се култивира на 2500 метра, а сортът Робуста расте на височина от 200 до 600 метра.

КУЛТИВИРАНЕ

Една отлична чаша кафе е резултат от дълъг и внимателен процес, който започва с първите фази на растежа на растението. Растенията не започват да дават плод, докато не навършат три или четири години, през тези ранни години те се подрязват и поливат често. След като кафеените растения бъдат засадени в дълбока, пропусклива и неутрална или слабо кисела почва, им се полагат постоянни, внимателни грижи.

БЕРИТБА

Има два метода на прибиране на реколтата: бране и оголване. Първият метод, който е изцяло ръчен, се състои в прибиране на реколтата само на червените и следователно напълно узрели плодове от растението кафе. Този метод е много скъп, разбира се, но гарантира определено високо средно качество на продукта. Очистването, от друга страна, се състои от много по-бърз процес, при който цели гроздове от узрели плодове се отстраняват, ръчно или с подходящи машини. На земята зърната се събират и се поставят в кошници, въпреки това съществува по-висок риск от събиране на неузрели или презрели зърна, отколкото при метода на бране. След прибиране на реколтата зърната се отделят от пулпата по сух или мокър метод. Сухият метод е процесът, използван за получаване на „естествени“ кафета и се състои в сушене на черешите на слънце в продължение на няколко дни. След изтичане на необходимото време за пълно изсъхване, костилките се пулпират с подходяща машина, като се отстранява кожата и сухата каша. Мокрият метод, който е по-дълъг и по-скъп, произвежда това, което е известно като „измито“ кафе. Тази система обаче изисква наличието на големи количества вода за намокряне на ситата, през които се прекарват плодовете, за да се отстрани пулпата. След преминаване през тези сита, зърната се поставят във ферментационни резервоари. Когато процесът на ферментация приключи, зърната се измиват и след това се сушат механично или на слънце. След като изсъхнат, зърната се смилат, за да се отстрани пергаментът и да се разкрият зелените кафеени зърна.

ПРОЦЕСЪТ НА ПОДБОР

Тъй като качеството на кафето е основната характеристика, която отличава Hausbrandt, компанията е приела строга система за проверка и контрол на качеството. Компанията разполага с множество механизми, които гарантират най-високо ниво на качество, включително бихроматично сортиране. На разстояние от само 10 см, всяко едно зърно Арабика се анализира 30 пъти от фотоклетки, които могат да разпознаят и отстранят неузрели, жилави или ферментирали зърна, които могат да компрометират качеството на крайния продукт. Това е последвано от измиване, полиране и подбор на зърната. Тези стъпки премахват чужди вкусове, здравина и вкусови дефекти, които могат да променят характеристиките на тялото на кафето. Експертният екип на Hausbrandt постоянно наблюдават всяка стъпка от процеса на подбор, така че само най-добрите кафеени зърна в отлично състояние да продължат да бъдат печени.