quality

НАУКА ЗА КАЧЕСТВОТО

Дългата система за обработка, необходима за получаване на перфектна чаша еспресо, кара Hausbrandt непрекъснато да наблюдава всяка стъпка от производството.

Първата стъпка е внимателният подбор на най-качествените арабика и робуста зелени зърна, които Hausbrandt придобива от големите страни износителки на кафе в Латинска Америка и Африка.
Мостри от избраните кафета се изпращат на фирмата. Те са известни като „проби преди изпращане“. След като компанията получи пробата, тя се анализира от служителите на Hausbrandt. Качеството на продукта се проверява чрез лабораторни анализи, включително визуални и микроскопски проверки, както и допълнителни органолептични тестове, както за инфузия, така и за еспресо. Ако визуалните и органолептичните тестове покажат, че кафето отговаря на качествените стандарти, то се изпраща от страната на произход до пристанището на град Триест. След като пратката пристигне в пристанището, проба се изпраща на компанията, за да се провери дали товарът съответства на пробата, която е била изпратена преди това и да се определи дали са настъпили промени, дължащи се на транспорта. След като бъде извършен този втори преглед, кафето пристига във фабриката на Hausbrandt, където отново се подлага на визуални и аналитични тестове и външен анализ, който удостоверява перфектното качество на кафените зърна. Кафето се изпича.
След като кафето е изпечено, аналитичната лаборатория провежда още една серия от тестове, включително оценка на цвета и, разбира се, на вкуса. Пробите от изпеченото кафе се изпращат във външна лаборатория за изследване за примеси, метални остатъци, съдържание на кофеин и остатъци от разтворители. Тази серия от безброй стъпки, прегледи, проверки и тестове е необходима, за да се гарантира, че клиентът получава перфектен продукт, който напълно изразява неговата индивидуалност в чашата.
Тази серия от безброй стъпки, прегледи, проверки и тестове е необходима, за да се гарантира, че клиентът получава перфектен продукт, който напълно изразява неговата индивидуалност в чашата.

СУРОВИНА НА БЛЕНДА

Повече от сто години Hausbrandt съчетава традиция и опит със знания и технологични иновации, за да създаде добре установена, автентична „култура на доброто кафе“. Перфектните комбинации от зърна с един произход и различните количества сортове Арабика и от части Робуста създават перфектни смеси, които предлагат пълен вкус, ароматен аромат и заоблено тяло – основните елементи за едно изключително кафе. Тайната на блендовете Hausbrandt Trieste 1892 несъмнено се крие в техния състав. Един пример е сместа Gourmet Columbus, чиято рецепта крие тайната на изящната комбинация от нюанси на натурално какао и корен от женско биле. Неговият хармоничен, пълен и изтънчен вкус е резултат от внимателна селекция на най-висококачествената колумбийска арабика.

ОБРАБОТКА

ПЕЧЕНЕ

Въпреки че изборът на най-добрите суровини е важен, това не е достатъчно, за да се гарантира най-високо качество на продукта. Печенето е решаващият момент, когато кафето за първи път претърпява истинска трансформация. Hausbrandt използва процес, известен като бавно печене, при който се достига температура от 210°C. Печенето продължава от 15 до 16 минути, времето, необходимо за получаване на кафе с равномерен цвят, приятни аромати и органолептични свойства. По време на този процес топлинната крива се следи непрекъснато с термични сонди. В края на процеса на печене зърната незабавно се охлаждат, за да се спре естествения процес на печене.

Перфектна технология на пакетиране

След като е изпечено, кафето трябва да отлежава, за да развие напълно своите характеристики. След няколко дни отлежаване кафето се пакетира под вакуум в кутии или пликове, които перфектно запазват продукта.

ПРИГОТВЯНЕ НА ЕСПРЕСО

Има четири основни елемента за приготвянето на добро кафе. Ангажиментът на Hausbrandt за производството на перфектното кафе не свършва с предоставянето на висококачествен бленд. Осъзнавайки важната работа и професионализма на бариста, компанията предлага консултации и обучение, така че всяка стъпка от приготвянето на еспресото да е резултат от познаване на продукта и експертиза. Машините, използвани за приготвяне на кафе, трябва винаги да бъдат чисти за най-добри резултати.

Кафемашината

Машините за еспресо имат настройки, които трябва да се контролират и съблюдават. Налягането на помпения агрегат трябва да бъде между 8,5 и 9 атмосфери. Налягането на водата в бойлера, също трябва да се проверява. То трябва да бъде 1 атмосфера, за да се гарантира, че водата излиза от душ главите при температура от приблизително 90°. Правилната поддръжка на машината, включително правилното й почистване вътрешно и външно (душ глави, уплътнения, филтър), е от съществено значение. Подобно на фин инструмент, машината трябва да бъде „настроена“, за да работи добре, и следователно трябва да бъде чиста и в подходящо работно състояние, за да произведе перфектно еспресо.

Кафемелачката

Тази машина раздробява изпечените кафе зърна. Зърната са фрагментирани и смлени. Смляното кафе е ароматно и финно, това допринася водата да преминава, като поема със себе си веществата необходими за приготвянето на впечетляващо еспресо. Необходими са 25 до 30 секунди за извличане на перфектен екстракт от кафето, тези малки зърна се лишават от своето съкровище – плодовия и пикантен аромат, сладкия и киселинен вкус. Всичко това в обикновена чаша. Дори количеството използвано смляно кафе трябва да бъде точно измерено: 8.5 грама кафе, не повече, нито по-малко.

Експертиза

За да свири майсторски един оркестър, той се нуждае от талантлив диригент. Както при музиката, приготвянето на кафе изисква бариста експерт, който може да напътства всички музиканти. Експертът подбира правилните смеси, като ги интерпретира и трансформира в перфектното еспресо. Тази работа може да остане незабелязана от клиента, докато не се разкрие когато вкусят съвършенството на чашата еспресо.

Поддръжка

Отношение и специално внимание към продукта, както и към поддръжката на оборудването са от решаващо значение за перфектен резултат. И двете са от съществено значение за сервирането на перфектно еспресо и се превръщат в трайни навици, когато бариста забележи изражението на удоволствие, което се появява на лицето на клиент, който току що е изпил отлична чаша еспресо.

Подобно на математическа формула, тези 8,5 грама кафе, извлечени за 25 до 30 секунди, при постоянна температура от 90° и налягане от 9 атмосфери, ще произведат 25 до 30 ml еспресо: сладко, пълноценно, ароматно, богато. Изисква опит, грижа и вродена способност за съвършенство... Но в крайна сметка във всяка една чаша кафе има съвършенство, съвършенство и страст.